България е предотвратила 180 000 опита за нелегално преминаване на границата

...
България е предотвратила 180 000 опита за нелегално преминаване на границата
Коментари Харесай

Главен комисар Антон Златанов: Предотвратени са 180 000 опита за нелегално преминаване на границата

България е предотвратила 180 000 опита за незаконно прекосяване на границата през 2023 година, като са хванати и арестувани 16 000 души. Това сподели шефът на „ Гранична полиция “ основен комисар Антон Златанов.
Прочетете още
„ Всеки път споделям, че става дума за вътрешно-политически аргументи в Австрия. Няма никакви професионални аргументи от наша страна за тяхното „ Не “ – аргументите са напълно политически и са предвид на техните идни избори “, изясни той.

Главен комисар Златанов напомни, че инспекцията на сухопътната ни граница със Сърбия и Турция е дала блестящи резултати през ноември предходната година. Страната ни от дълго време е подготвена за приемането ни в Шенген по суша, само че все пак не стопираме да надграждаме, добави още той.

„ До септември-октомври 2023 година нямаше огромен оптимизъм, че изобщо ще влезем в Шенген. Дори беше отсрочена инспекцията от страна на шенгенските оценители, което показваше, че процесът ще бъде доста комплициран. Но въпреки всичко настъпи поврат и в края на годината страната ни въпреки всичко беше позволена в Шенген, въпреки и единствено по въздух и вода “, сподели още шефът на „ Гранична полиция “ за БТВ. 

Той е безапелационен, че с всяка минала година мигрантския напън към Европа се ускорява. „ Основният проблем е обвързван с прекосяването на мигранти по море през Гърция и Италия. Основната част от незаконно пребиваващите в Европа са африканци. През България мигранти от Африка съвсем не минават – засичани са единствено жители от Мароко и то доста рядко. При нас главният поток е от Афганистан и Сирия “, сподели още Антон Златанов.

От думите му стана ясно, че единствено 10% от записаните 380 000 незаконни мигранти минават през така наречен Балкански път. „ Този път не минава наложително през България, той минава и през останалите прилежащи на нас страни. Наскоро излезе една статистика, че мигратните в Сърбия са главно от Гърция. Това са публични данни, а не политически изказвания “, сподели още той.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР